3 Ocak 2016 Pazar

Cheng I Sao; Güney Çin Denizi'nin Kadın Korsanı


Tarihin en başarılı korsanları arasında gösterilen Cheng I Sao'nun 1500 gemi ve 80.000 mürettebatla Çin Hükümetini dize getirişine tanıklık edin......



Denizcilere göre kadının gemide yeri yoktur, uğursuzluk getireceği düşünülür ama o yaşadığı dönemde Güney Çin Denizi'ne hükmederek herkesi şaşırttı. Belki hayata bir sıfır önde başlamadı ama hayata gözlerini yumduğunda sayamayacağımız kadar kişinin önündeydi...( Birazda şansının yardımıyla diyelim.)

Shih Yang adıyla Çinde doğan Cheng I Sao,
Güney Çin Denizi'nde "Çiçek" adı verilen bir gemide deniz genelevinde çalıştığı sıralarda; genelev korsanların saldırısına uğradı. Saldırıyı yöneten Korsanların Kaptanı "Cheng I", Sao'yu görünce ondan hoşlanmıştır ve kendisiyle gelmesi ricasında bulunmuştur. Neden böyle bir ricada bulunduğu çok garip isteseydi zaten her şeyi yaptırabilecek konumdaydı. Belli ki ondan gerçekten etkilenmiş, onunda kendisini sevmesi için böyle davrandığı düşünebilir. Ayrıca Sao, kaptana sadece bir tek şartla gelmeyi kabul ederim dedi. Teklifiyse kaptanın sahip olduğu güce ortak olmaktı.
Eğer bu anlatılanlar doğruysa kaptan gerçekten aşık olmuştur. Aksi halde Sao'nun kellesini çoktan almıştı. Demek bir korsanda aşık olabiliyormuş. Üstelik sıradan bir fahişeye...

1801 yılında evlendiği Sao ile beraber bir de çocuk evlatlık edinen Cheng, Çin gemilerine saldırmak için Vietnamlılar tarafından  Çin gemilerine zarar vermek için tutulmuş bir korsandı ve görevini yerine getiriyordu. Güney Çin Denizi'nin korkulu rüyasıydı. 1802 yılında Çin, Vietnam ile barışınca Vietnam, korsanlardan desteğini çekti.
Kaptan Cheng I bu durum karşısında korsanlarını 7 filodan oluşan konfederasyon haline getirdi.

1807 yılında Cheng I ölünce Mürettebatın yönetimi Sao'nun eline geçti.

Cheng I ölünce Sao'ya 400 parçalık bir filo bırakmış oldu. Filonun kurallarına gelince çok katı kurallar vardı. Kurallara uymayanlarınsa kellesi alınırdı. Bir iki kuralda Sao eklemek istedi. Eklediği kurallar; tecavüzün ve zinanın yasaklanmasıydı. Genelevde çalıştığı sıralarda bu davranışların insanı küçültücü, insanlık dışı şeyler olduğunu anlamış olmalı muhtemelen.


  • Sao'nun gerçek adının Shih Yang olduğunu yukarda söylemiştik. Kocasının ölümüyle beraber Cheng I Sao diye anıldığından günümüze bu adla gelmiştir. Cheng I Sao, Cheng I'ın dulu demektir.



1808 yılında Çin İmparatorluğu Cheng I Sao’yu yakalamaya karar verdi. Ancak çok geçmeden peşinden gönderilen keşif grubunun lideri öldürüldü. Peşine salınan gemilerin yarısı batırıldı ya da ele geçirildi. 1809 yılında Çin hükümeti İngilizlerden HMS Mercury gemisini talep etmek zorunda kaldılar. Korsanları takip için bu gemiyi kullanacaklardı. daha sonra altı portekiz savaşçı gemisi de imparatorluk filosuna dahil oldu.
Cheng I Sao, Avrupa gemilerinden de kurtulmayı başardı. Ancak sonraki yıl kendi isteğiyle korsanlığı bırakmaya karar verdi ve devlet tarafından affedildi. Neredeyse bütün korsanları affedildi. Devletle yaptığı anlaşma sorunu bugüne kadar yağmaladıkları elinde kalacak fakat korsanlığı bırakacaktı. Hayatının geri kalan kısmında Kumarhane işleterek tamamladı.

  • Shih Yang(Cheng I Sao), Asya'da birçok roman, video oyunu ve filmde yer almıştır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder